JURINDEX – bază de date on-line cuprinzând hotărârile judecătoreşti pronunţate de Tribunalul Vrancea

            Pentru a susţine iniţiativa Tribunalului Vrancea, am decis să postez acest anunţ, care priveşte un proiect de publicare pe internet a hotărârilor judecătoreşti ale tribunalului. Discuţiile din 24 octombrie de pe forumul pentru dialogul judecătorilor cu justiţiabilii au condus la concluzia că iniţiativa este una de succes. Redau anunţul:

            « Sprijin pentru proiectul Jurindex, serviciu public gratuit dezvoltat de Tribunalul Vrancea constand in punerea la dispozitie, pe internet, catre public a intregii jurisprudente a instantei, in forma neoficiala si complet anonimizata

Asa cum se stie, transparenta sistemului judiciar a constituit una din directiile principale de actiune ale Strategiei de reforma a sistemului judiciar, ea fiind preluata ca domeniu strategic de interes si dezvoltare atat in documentele Consiliului Superior al Magistraturii, cat si in documentele de pozitie Romania – Uniunea Europeana. Valoarea fundamentala in jurul careia au fost construite toate strategiile nationale sau sectoriale in ce priveste transparenta sistemului judiciar este continuta in declaratia de principiu, potrivit careia “Sistemul judiciar trebuie sa-si îndeplineasca rolul de serviciu public, nu numai prin înfaptuirea actului de justitie, dar si prin stabilirea unui nou tip de relatie între justitie si justitiabil.”

Tribunalul Vrancea pregateste lansarea unui nou serviciu pus la dispozitia publicului, care in acelasi timp va constitui o noutate absoluta pentru instantele din Romania si va revolutiona tipul de resurse juridice diponibile pe internet. Ca urmare a dezvoltarii unui crawler de anonimizare automata a hotararilor judecatoresti, Tribunalul Vrancea va lansa in perioada urmatoare, pe un site dedicat, aplicatia JURINDEX care va asigura publicarea integrala a jurisprudentei instantei (cca 10.000 de hotarari la momentul lansari), in forma originala si completa a hotararilor si in conditiile respectarii prevederilor Legii nr. 677/2001 privind privind protectia datelor cu caracter personal. Interfata serviciului va asigura posibilitatea de cautare a oricarei hotarari dupa criterii complexe, cum ar fi domeniul ori materia juridica, obiectul cauzei, faza procesuala, anul sau ziua pronuntarii s.a. Aplicatia este conceputa pentru a permite scalarea cu usurinta la alte instante.

Dupa cum stiti, in Romania singura instanta din sistemul judiciar care ofera accesul public la hotararile judecatoresti aproximativ in integralitatea lor este Inalta Curte de Casatie si Justitie. Pentru celelalte instante, datorita dificultatilor tehnologice, s-au convenit proceduri de compromis, care nu pot satisface rigorile transparentei si deschiderii instantelor catre societate.

Avand in vedere caracterul inedit al produsului oferit de noi, dar si eventualele rezistente la o astfel de transformare radicala a modului de comunicare a instantelor judecatoresti cu publicul larg ori specializat, va adresam invitatia de a va alatura incercarii noastre de a impune la nivel national acest standard de transparenta.

Puteti face acest lucru acceptand sa deveniti, pur simbolic si fara alt fel de obligatii reciproce, sustinator al proiectului Jurindex (www.jurisprudenta. org). Aceasta calitate va fi fi evidentiata intr-un spatiu distinct din cadrul site-lui dedicat, sub deviza “Proiect sprijinit de….”. JURINDEX este un serviciu public complet gratuit, necomercial, dezvoltat de o institutie publica si care are drept scop exclusiv imbunatatirea si transformarea relatiei instanta – cetatean. Ne rezervam dreptul sa gestionam potrivit profilului si scopului serviciului lansat de noi toate propunerile privind atribuirea calitatii de sustinator simbolic al proiectului, precum si sa ordonam in cadrul paginii web dupa diferite categorii lista finala a sustinatorilor. Suntem de asemenea deschisi la orice propunere de colaborare care va asigura vizibilitatea serviciului JURINDEX. »

Persoană de contact :

Adrian Neacsu
Presedinte Tribunalul Vrancea
www.tribunalulvranc ea.ro

Presedinte Societatea pentru Justitie
www.sojust.ro

fax 0337814221

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s