Recurs în interesul legii promovat – restabilirea situaţiei anterioare sau repunerea părţilor în situaţia anterioară

În practica judiciară s-a constatat că nu există un punct de vedere unitar în legătură cu interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 129 alin. 6 din Codul de procedură civilă, referitor la posibilitatea instanţelor de judecată învestite cu soluţionarea acţiunii în rezoluţiunea sau declararea nulităţii unor acte juridice translative sau constitutive de drepturi, de a dispune, din oficiu, restabilirea situaţiei anterioare ori repunerea părţilor în situaţia anterioară.

I. Astfel, unele instanţe de judecată, învestite cu acţiuni având ca obiect rezoluţiunea ori declararea nulităţii unor acte juridice constitutive sau translative de drepturi, admiţând cererea principală, au dispus restabilirea situaţiei anterioare/repunerea părţilor în situaţia anterioară doar în măsura în care au fost învestite cu o cerere având acest obiect.

Întrucât niciuna dintre părţi nu a solicitat repunerea în situaţia anterioară, s-a considerat că, faţă de principiul disponibilităţii care guvernează procesul civil, această cerere urmează să fie soluţionată prin intermediul unui alt litigiu. 

II. Alte instanţe de judecată, învestite cu acţiuni prin care s-a solicitat exclusiv rezoluţiunea ori declararea nulităţii unor acte juridice constitutive sau translative de drepturi au dispus, din oficiu, repunerea părţilor în situaţia anterioară, considerând că aceasta operează de drept, urmare admiterii acţiunii şi desfiinţării actului juridic.

Soluţia propusă de Procurorul General este în sensul că instanţele de judecată învestite cu soluţionarea cererilor având ca obiect rezoluţiunea sau declararea nulităţii unor acte juridice constitutive sau translative de drepturi nu pot dispune din oficiu restabilirea situaţiei anterioare/repunerea părţilor în situaţia anterioară, însă în virtutea rolului activ şi cu respectarea principiului contradictorialităţii, pot pune în discuţia părţilor posibilitatea completării cererilor prin formularea petitului având acest obiect.

            Textul cererii din 16.02.2009 a Procurorului General

Un gând despre „Recurs în interesul legii promovat – restabilirea situaţiei anterioare sau repunerea părţilor în situaţia anterioară

  1. Am o sentinta de restabilirea situatiei anterioare si nici un executor judecatoresc nu vrea sa o puna in executare cu motivatia ca nu stiu care este situatia anterioara

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s